29.4.2017

Miksi Super ei käytä kuolaimia?

Super tuli meille 9.1.2014. Ja viimeisen kerran sillä on ollut kuolain suussaan 10.6.2014. Olimme jo päättäneet, ettemme tule ponilla kuolaimia käyttämään ja näin aloitimmekin. Kuintenkin tuttu kokenut kouluratsastaja muutaman häntä tukeneen mielipiteen kanssa sai meidät käyttämään kuolainta silloin tällöin, jotta poni tottuisi siihen jne. Todellisuudessa ratsastus oli vielä liian kovakätistä ja poni oppi vain vastustamaan kuolainta tai pakenemaan sitä. Onneksi sille tuli jotain näppylöitä hyvin nopeasti suupieliin (en osaa sanoa mistä johtuivat) ja kuolain repi ne aina auki, joten lopetimme kuolaimen käytön. Muutaman kuukauden jälkeen 10.6.-14 kun ratsastus jo sujui ihan mukavasti kuolaimetta ja näppylät olivat hävinneet, kokeilin vielä kerran kuolaimia. Poni jännittyi ja mikään ei sujunut ja minulle tuli ihan pahamieli sen puolesta, joten kuolaimet lensivät roskikseen.

Super avaa suutaan välttääkseen kivun, mutta turparemmit eivät salli suun avautuaa tämän enempää. Pään lihakset ovat myös jännittyneet. (10.6.2014)

Tällöin kuolaimista luopuminen pohjautui omaan kokemukseeni meille oikeasta tavasta toimia. Myöhemmin olen ollut tähän päätökseen enemmän kuin tyytyväinen, kun olen saanut enemmän tietoa aiheesta ja nykyään voin perustella valintaani myös faktatiedolla.

Tutkittua faktaa on se, että hevosen suussa ei anatomisesti ole ylimääräistä tilaa kuolaimelle. Siellä ylä- ja alaleuan väliin jäävässä onkalossa asuu kieli, joka täyttää koko onkalon. Kuolain, ja varsinkin jos niitä on kaksi, vie kieleltä aina tilaa. Se myös ahtaammissa suissa, ja väärin sovitettuna/käytettynä myös tilavammissa, saattaa kuluttaa ensimmäistä poskihammasta ja aiheuttaa haavoja ikeniin:  https://helda.helsinki.fi/handle/10138/154459

Vaikka nykyään käteni on kohtuullisen tasainen ja pehmeä, eli reilu ja mahdollisesti ihan mukava hevoselle. Itseä silti vaivaa aina ajatus siitä, jos hevonen säikähtää ja kiihdyttää/hypähtää yllättäen ja jään liikkeestä jälkeen ja vahigossa nyppään/vedän ohjista. Jokainen meistä tietää ja ymmärtää, että se sattuu hevosta. No sattuuhan se kuolaimettomillakin ratsastaessa, mutta ien on kumminkin herkempi alue, kuin nenä, joten itse tunnen oloni mukavammaksi kuolaimettomien kanssa.

Paljon riippuu myös käytettävästä kuolaimettomasta, miten paljon kipua edellä mainitsemassa tilanteessa nenälle tulee. Itse käytän sidepull-suitsia tai kukka-hackamoreja ilman vipuvaikutusta, joissa turpahihna on leveä ja parhaimmillaan pehmustettu.

Sidepull-suitset

Palataan kuolaimeen ja tarkemmin siihen tilaan, minkä se vie. Kun hevonen tuntee, että suussa on liikaa tavaraa, se avaa suun. Se näyttää rumalta ja heikentää apujen perille menemistä. Tähän liian yleinen ratkaisu on pistää turpahihna niin kireälle, ettei suun avaaminen onnistu. Se kuitenkin aiheuttaa sen, että hevosen hengittäminen vaikeutuu, posket saattavat jäädä hampaiden väliin (pätee myös kuolaimettomien kanssa, jos turpahihna on liian kireä) ja kipu/epämukavuus on yhä jäljellä, jopa kasvanut.

Myös kun hevosen suussa on jotain (kuolain), sen aivot ymmärtävät, että ruoka on tulossa ja avaavat "läpän" mahalaukun ja keuhkojen välillä, jolloin osa hengitetystä ilmasta kulkeutuukin mahalaukkuun ja erittyvää sylkeä kulkeutuu keuhkoihin. Eihän kuulosta hyvältä? Hevonen treenissä varmasti käyttäisi keuhkojensa kapasiteetin kokonaan hengittämiseen, eikä täyttäisi mahaansa ilmalla. Tästä en ole virallista tutkimusta löytänyt, joten uskokoon ken haluaa, mutta omaan korvaan kuulostaa ihan järkevältä. Tässä linkki tekstiin, minkä luin aiheesta (englannin kielinen).

"Etsä nää et tääl on jo kieli, ei mahdu muuta!"

Aiheesta voisi kirjoittaa vaikka miten paljon ja keskutelua käydään runsaasti pitkin nettiä, mikä on mielestäni hyvä asia. Meillä kuolaimettomat toimivat mainiosti kaikissa tilanteissa ja ollaan näin tyytyväisiä, mutten halua tyrmätä kuolaimenkaan käyttöä kokonaan. Haluaisin kuitenkin, että kaikki pitäisivät hevosen hyvinvoinnin ensimmäisenä mielessään ja sen, että hevosella olisi kivaa työskennellessään. Aiheeseen liittyy myös paljon tietämättömyyttä ja siksi faktoja pitäisi toistaa ja levittää mielestäni vielä ahkerammin, mutta valitettavasti on myös paljon välinpitämättömyyttä ja se tekee minut surulliseksi. Tässä vielä yksi (englannin kielinen) teksti aiheesta, en lukenut/tutkinut lähteitä tarkkaan, joten en vanno sen taaskaan perustuvan luotettaviin tutkimuksiin, mutta ainakin oman ajattelun buustaamiseksi hyvää luettavaa: https://xknzeg.bn1302.livefilestore.com/y4mN50Rmvbzxg_J3omw38cQ3dTsS9H6a2ZYNg9z6rwKFUAzksFloRpxBHIMnDH0sviKDH68j0gJDpAggwft0b-3TEkju72kvWZdWorLuRpByZFQ6OFMC7kgTYnNSYHIJs_sHIG8XH_TGty8j3DxJxR8hbN3Vcc4ObuoqhZEhwQAWqawQYztnKGax-GRVWQhFGdA/ToBitorNottoBit.pdf?psid=1

5 kommenttia:

  1. Pakko kommentoida yksi juttu mitä aika monet kuolaimettomilla menevät eivät tule joskus ajatelleeksi. Jotkut hevoset eivät toimi kuolaimettomilla. Vuokrahevosellani käytetään kentällä aina välillä kukkahackamorea, mutta maastoon ei voi edes ajatella lähtevänsä kuolaimettomien kanssa. Ei nimittäin ole kivaa kun hevonen päättää ryöstää liukkaalla kelillä kiitolaukkaan ja laukkaa talliin asti, nimimerkillä melkein kaaduttiin tiukassa mutkassa. En siis nyt väitä, että Sinä et tätä olisi ajatellut, enkä halua pahoittaa kenenkään mieltä. Mukavaa kuitenkin, että Sinulla toimii hevonen kuolaimettomilla :)
    www.tuhattasataa.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo, tuon ois toki voinut ihan mainitakin. (tavallaan tarkoitin esim. tätä kun sanoin etten täysin ole kuolaimia vastaan) mutta itsellä ihan samanlaisia kokemuksia hevosista, jotka kentällä sidepulleilla toimivat aivan mainiosti, mutten maastoon itsekkään mene ratsastamaan/ajamaan ilman kuolaimia. Toisaalta näitä ei ole siihen (maastoiluun) koulutettukaan kuten omaani, mutta kaiken lisäksi harrastavat asiakaspalvelua, niin turvallisuus mielessä käytetään kuolaimia maastoilla. :)

      Poista
    2. Pitää vielä lisätä se, että nämä hevoset eivät ryöstä, vaan ovat niin innoissaan, että vauhdit kiihtyvät liian helposti liian suuriksi ja asiakkaille tasosta riippuen tulee turvaton olo. Ryöstävän hevosen kanssa, keskittyisin koulutuspuoleen enemmän. Eli selvitääisin miksi ryöstää (tuskin syy on kuolaimettomat) ja korjata asia, eikä vain paikata seurausta.

      Poista
  2. Repesin tolle alemmalle kuvalle! :DD Mutjoo, asia teksti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah ponimiehellä poseeraukset hallussa, kiitos kiitos!

      Poista